top of page

Marktinfo - Update

Bijgewerkt op: 21 mrt. 2022

Wat wij de afgelopen weken zien gebeuren qua prijzen en beschikbaarheid hebben wij nog nooit meegemaakt. Er is nu al een gigantisch tekort aan beschikbare quarto platen. Dit tekort zal op middellange termijn helaas nog veel groter worden. Gevolg: nooit eerder geziene prijsstijgingen die nog maar het topje van de ijsberg zijn.


Een mix van oorzaken ligt aan de basis van deze enorme prijsstijgingen;


De belangrijkste reden is duidelijk: de oorlog in Oekraïne heeft voor de staalwereld als gevolg dat de instroom van o.a. slabs, platen en coils vanuit Oekraïne en Rusland volledig stilgevallen is. Vele Europese fabrieken zijn afhankelijk van deze invoer voor hun productie. Deze fabrieken zullen dus op korte termijn zonder materiaal vallen en waarschijnlijk enkel nog lopende orders kunnen afwerken.


De volumes die hierdoor wegvallen kunnen onmogelijk opgevangen worden door de producenten die nog wel aanbieden. En daar zit dan ook het tweede probleem waar we nu mee geconfronteerd worden:

Producenten die hun voormateriaal niet uit Oekraïne en Rusland betrekken worden overstelpt met aanvragen en tegelijkertijd worden zijn geconfronteerd met de sterk stijgende prijzen van olie, gas en transport…

De vraag vanuit de markt overstijgt vele malen de beschikbare productiecapaciteit. De gevolgen laten niet op zich wachten: sommige fabrieken bieden momenteel gewoon niet meer aan.

Fabrieken die nog wel aanbieden doen dit slechts mondjesmaat: beperkte volumes tegen zéér hoge prijzen en in combinatie met een lange levertermijn. De belangrijkste boodschap die deze fabrieken samen met hun offerte meesturen is ook duidelijk: dit is nog maar het begin, het zal de komende maanden nog veel erger (lees: duurder) worden.


Ook de import van buiten Europa is bijna volledig stilgevallen. De landen (buiten Oekraïne en Rusland) die traditioneel veel materiaal naar Europa sturen doen dat op dit moment niet of nauwelijks. Als er al aanbiedingen komen zijn die extreem duur met nog langere levertijden dan normaal.


De meesten hebben voldoende werk in hun thuismarkt of in gebieden die veel dichter bij hen liggen. Andere landen hebben dan weer het extra nadeel dat er importbeperkingen zijn die voor ons kunnen resulteren in een extra heffing die tot 25% kan oplopen. Al deze producenten van buiten Europa weten uiteraard ook wat er momenteel speelt in Europa en dan is het helaas ook gewoon een kwestie van vraag en aanbod waar ze uiteraard handig gebruik van maken. Daar komt nog bij dat ook voor hen de energiekosten en grondstofprijzen verder stijgen + vrachtkosten vanuit Azië naar Europa waren vorig jaar al verdubbeld en zijn op dit moment reeds het viervoudige van 1.5 jaar geleden.


Conclusies:

Wij zullen er echt alles aan doen om onze klanten zo goed mogelijk te blijven helpen maar door deze extreme omstandigheden zal dit helaas niet altijd lukken. U kan er de komende maanden niet meer blindelings op vertrouwen dat u, zoals in het verleden, de platen die u zoekt altijd uit voorraad zal kunnen kopen.


Ook qua prijzen zullen we moeten leren leven met een nieuwe realiteit. Als de platen al beschikbaar zijn zal ook de prijs helaas ook veel hoger zijn als wat u er ooit voor betaald hebt.

Hou er rekening mee dat het waarschijnlijk nog erger zal worden. Onze offertes zijn vanaf nu standaard maximum 24 uur geldig en zijn altijd onder voorbehoud beschikbaarheid.

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page